Sposób przygotowania:
Pierożki z gotowanego ciasta
Do ciepłej wody stopniowo wlewać roztrzepane jajka, dodać mąkę pszenną, posolić i wyrobić ciasto, po czym posypać je mąką, przykryć serwetką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Wołowinę lub baraninę przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, tarty ser, mleko, ubite białko oraz sól i wymieszać na jednolitą masę. Ostudzone ciasto rozwałkować na plaster grubości 5 mm, pokroić na kwadraty wielkości 10x10 cm i włożyć do wrzątku, a po wyjęciu wyłożyć na sito, aby obciekły. Następnie kłaść na nie nadzienie z mięsa i zwijać w roladki. Podgrzaną brytfannę posmarować masłem, położyć na niej przygotowane roladki, posypać tartym serem, posmarować przecierem pomidorowym i upiec w piekarniku.