aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Pierożki z truskawkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moje najlepsze pierogi na okres czerwcowy i lipcowy kiedy są truskawki pysznie

Pierożki z truskawkami.

Składniki:

Pierożki z truskawkami.

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szczypta drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 400 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Pierożki z truskawkami.
Z mąki, odrobiny drożdży i wody zagnieść ciasto o stałej konsystencji. Następnie powycinać z niego kółka za pomocą szklanki. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Następnie posypać je cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Powstały farsz układać na kółkach i zalepiać pierogi. Gotować je w osolonej wodzie ok 5 minut. Pierogi podawać na ciepło.