madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pierś w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajne danie z ulubionym przeze mnie ryżem

Pierś w warzywach

Składniki:

Pierś w warzywach

 

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynki

Sposób przygotowania:

Pierś w warzywach
Umyte piersi pokroić na paseczki i przyprawić jarzynką. Marchew i cebulę obrać, marchew zetrzeć na wiórki za pomocą obieraczki do warzyw, a cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić mięso , przełożyć do garnka, a patelnię wypłukać połową szklanki wody i podlać nią mięso.Następnie także przesmażyć pokrojone warzywa, dodać do garnka z mięsem i także wypłukać patelnię. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, papryki mielone, sól i pieprz, a także koncentrat pomidorowy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na samym końcu dodać pokrojoną w paski paprykę, groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu dusimy jeszcze chwilę. Najlepiej smakuje z ryżem.