sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i bardzo aromatyczne mięso. Zamarynowane w jogurcie i pikantnym selerze naciowym nabiera całkiem nowego smaku.

Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej

Składniki:

Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej

Składniki

  • 2 gałązki selera naciowego
  • 6 plastrów szynki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pieprz kolorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • natka pietruszki
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej
Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu.

Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach.

Podajemy z rzeżuchą i natką pietruszki.