Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierś z kurczaka w herbacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i soczysta pierś z kurczaka w herbacie

Pierś z kurczaka w herbacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w herbacie

 

  • 2 piersi z kurczak
  • ½ soczystej cytryny
  • 1 torebka herbaty o smaku owoców egzotycznych
  • 1/3 płaskiej łyżeczki chili
  • 4 łyżki oleju
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w herbacie
Wyciskamy sok z cytryny. Wsypujemy herbatę z torebki, dodajemy chili, olej oraz mniej więcej dwie większe szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy oczyszczone, dokładnie umyte i osuszone piersi z kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy z obu stron po 3-4 minuty na patelni z grubym dnem, a następnie dodajemy 2/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie piersi wyciągamy, kroimy po skosie na 1 cm kawałki, a płyn gotujemy jeszcze chwilę do zredukowania objętości. Piersi doskonale się komponują z kluskami śląskimi i świeżą surówką.
Pierś z kurczaka w herbacie
Wyciskamy sok z cytryny. Wsypujemy herbatę z torebki, dodajemy chili, olej oraz mniej więcej dwie większe szczypty soli. Dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka w herbacie
Marynatą smarujemy oczyszczone, dokładnie umyte i osuszone piersi z kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Pierś z kurczaka w herbacie
Po tym czasie smażymy z obu stron po 3-4 minuty na patelni z grubym dnem, a następnie dodajemy 2/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie piersi wyciągamy, kroimy po skosie na 1 cm kawałki, a płyn gotujemy jeszcze chwilę do zredukowania objętości.