Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 899]

Tarta z krewetkami, pomidorkami i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i smaczny obiad - tarta z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem oraz kremem śmietankowo - serowym.

Tarta z krewetkami, pomidorkami i szczypiorkiem

Składniki:

Tarta z krewetkami, pomidorkami i szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z krewetkami, pomidorkami i szczypiorkiem
Robimy ciasto kruche: zagniatamy ciasto z mąki pszennej, masła, jajka i soli. Odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem formę na tartę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 min. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, wrzucamy krewetki, smażymy chwilę. Śmietanę kremówkę mieszamy z żółtkiem, startym serem żółtym i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na ciasto. 

W farsz wtykamy krewetki i pomidorki koktajlowe, wstawiamy tartę do piekarnika na 25 minut. 

Siekamy szczypiorek, tuż przed podaniem posypujemy nim tartę.