Sposób przygotowania:
Zapiekanka z łososia pod pistacjową pierzynką
Łososia oczyszczamy, usuwamy łuski, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, obsmażamy na oleju.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, kroimy na talarki, posypujemy oregano lub przyprawą do ziemniaków.
Szpinak dusimy z czosnkiem na oliwie. Śmietankę mieszamy z startym serem żółtym, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ziemniaki, następnie łososia, szpinak, sos śmietanowo-serowy.
Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C na 20 min. Siekamy pistacje, orzechy włoskie i natkę pietruszki.
Na 5 min.przed końcem pieczenia danie posypujemy pistacjami i orzechami, tuż przed podaniem posypujemy natką.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, kroimy na talarki, posypujemy oregano lub przyprawą do ziemniaków.
Szpinak dusimy z czosnkiem na oliwie. Śmietankę mieszamy z startym serem żółtym, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ziemniaki, następnie łososia, szpinak, sos śmietanowo-serowy.
Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C na 20 min. Siekamy pistacje, orzechy włoskie i natkę pietruszki.
Na 5 min.przed końcem pieczenia danie posypujemy pistacjami i orzechami, tuż przed podaniem posypujemy natką.