Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 449]

Zapiekanka z łososia pod pistacjową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka z łososiem, ziemniakami i szpinakiem pod pistacjowo-orzechową pierzynką to pomysł na kompletne, szybkie danie obiadowe.

Zapiekanka z łososia pod pistacjową pierzynką

Składniki:

Zapiekanka z łososia pod pistacjową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z łososia pod pistacjową pierzynką
Łososia oczyszczamy, usuwamy łuski, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, obsmażamy na oleju.

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, kroimy na talarki, posypujemy oregano lub przyprawą do ziemniaków.

Szpinak dusimy z czosnkiem na oliwie. Śmietankę mieszamy z startym serem żółtym, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ziemniaki, następnie łososia, szpinak, sos śmietanowo-serowy.

Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C na 20 min. Siekamy pistacje, orzechy włoskie i natkę pietruszki.

Na 5 min.przed końcem pieczenia danie posypujemy pistacjami i orzechami, tuż przed podaniem posypujemy natką.