Sposób przygotowania:
Wątróbka z patelni ze śmietaną i jabłkiem
Najpierw wątróbkę trzeba opłukać, a następnie usuwamy dokładnie błony, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy wątróbkę i smażymy na brązowy kolor z każdej strony (po ok 2-3 minuty).
Wątróbka podczas smażenia lubi "strzelać", dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a por w półplasterki.
Podsmażoną wątróbkę na patelni odsuwamy na bok, a na środek patelni wykładamy pokrojone por i cebulę, smażymy, aż cebula zacznie się rumienić.
Następnie wątróbkę mieszamy z cebulą, solimy do smaku, doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym oraz majerankiem. Jabłko obieramy i kroimy w ósemki, usuwając gniazdo nasienne.
Na każdy kawałek wątróbki nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany. Pomiędzy kawałki wątróbki wkładamy cząstki jabłka. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
Wątróbkę podajemy z ziemniakami albo kaszą i surówką. Smacznego!
Wątróbka podczas smażenia lubi "strzelać", dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a por w półplasterki.
Podsmażoną wątróbkę na patelni odsuwamy na bok, a na środek patelni wykładamy pokrojone por i cebulę, smażymy, aż cebula zacznie się rumienić.
Następnie wątróbkę mieszamy z cebulą, solimy do smaku, doprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym oraz majerankiem. Jabłko obieramy i kroimy w ósemki, usuwając gniazdo nasienne.
Na każdy kawałek wątróbki nakładamy łyżkę kwaśnej śmietany. Pomiędzy kawałki wątróbki wkładamy cząstki jabłka. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
Wątróbkę podajemy z ziemniakami albo kaszą i surówką. Smacznego!