Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka gotowana na parze.

Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka delikatu do mięs

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie
Ketchup dokładnie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, natką i delikatem. Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż, tworząc 4 cieńsze płaty mięsa. Kurczaka pokryć marynatą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie płaty mięsa umieścić w garnku do gotowania na parze w części z otworami. Postawić go na garnku z gotującą się wodą, przykryć. Gotować na parze przez ok. 25 minut.
Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie
Marynata przygotowana z ketchupu i przypraw.
Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie
Rozkrojone piersi z kurczaka pokryte marynatą.
Pierś z kurczaka w ketchupowej marynacie
Zamarynowane mięso ułożone w garnku do gotowania na parze.