Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w pomarańczach cris
Dokładnie umyć pomarańcze ,sparzyć gorącą wodą ,wycisnąć sok ,a z jednej zetrzeć skórkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry/można je rozbić drewnianym tłuczkiem/Doprawić do smaku solą , pieprzem i obtoczyć z obu stron mąką .Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz/u mnie oliwa/.Smażyć mięso z obu stron do lekkiego zarumienienia się .Wymieszać wino z likierem i wlać na patelnię z mięsem. Zwiększyć ogień i gotować kilka minut do odparowania alkoholu. Następnie dodać bulion, sok i skórkę pomarańczową. Na wolnym już ogniu dusić mięso ok.10 min. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć .Jeśli ktoś lubi bardziejzawiesiste sosy może zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.