cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pierś z kurczaka w pomarańczach cris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezon pomarańczowy zbliża się ku końcowi ,a więc może wypróbujmy jeszcze- jak ten owoc smakuje z kurczakiem?

Pierś z kurczaka w pomarańczach cris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w pomarańczach cris

 

  • 1 pierś z kurczaka/ porcja dla 2 osób/
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól ,pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w pomarańczach cris
Dokładnie umyć pomarańcze ,sparzyć gorącą wodą ,wycisnąć sok ,a z jednej zetrzeć skórkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry/można je rozbić drewnianym tłuczkiem/Doprawić do smaku solą , pieprzem i obtoczyć z obu stron mąką .Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz/u mnie oliwa/.Smażyć mięso z obu stron do lekkiego zarumienienia się .Wymieszać wino z likierem i wlać na patelnię z mięsem. Zwiększyć ogień i gotować kilka minut do odparowania alkoholu. Następnie dodać bulion, sok i skórkę pomarańczową. Na wolnym już ogniu dusić mięso ok.10 min. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć .Jeśli ktoś lubi bardziejzawiesiste sosy może zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka w pomarańczach cris
Małe kawałki mięsa doprawić,obtoczyć w mące i podsmażyć.
Pierś z kurczaka w pomarańczach cris
Przyrumienione mięso podlać winem z likierem pomarańczowym.
Pierś z kurczaka w pomarańczach cris
Po odparowaniu alkoholu dodać bulion ,skórkę i sok pomarańczowy.
Pierś z kurczaka w pomarańczach cris
Danie to doskonale smakuje z dodatkiem sałatki z kopru włoskiego,pomarańczy i octu balsamicznego.