Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierwsze puree z dyni mojej córeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierwsze puree z dyni dla mojej córeczki przygotowałam z dodatkiem masełka. Córcia zjadła z wielkim apetytem bez wykrzywiania czy zbędnych minek.

Pierwsze puree z dyni mojej córeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierwsze puree z dyni mojej córeczki

 

  • około 1 kg dyni
  • woda mineralna 2 łyżki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pierwsze puree z dyni mojej córeczki
Dynie myjemy pod wrzącą wodą, przekrawamy, usuwamy pestki i obieramy skórkę, kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka o szerokim dnie podlewamy delikatnie mineralną wodą, przykrywamy - gotujemy na niewielkim ogniu - co chwile mieszamy. po około 25 minutach dynia jest mięciutka, więc ją dokładnie blednuję, odkrywam garnek i odparowuje. Na koniec dodaje masełko i dokładnie blednuje po raz drugi. Podajemy po przestygnięciu.
Pierwsze puree z dyni mojej córeczki
Etap 1 dynie dokłądnie myjemy rozkrajamy i usuwamy pestki
Pierwsze puree z dyni mojej córeczki
Etap 2 po obraniu kroimy dynię w mniejsze kawałki
Pierwsze puree z dyni mojej córeczki
Etap 3 wkłądamy dynie do garnka o szerokim dnie i gotujemy
Pierwsze puree z dyni mojej córeczki
Etap 4 na koniec blendujemy odparowujemy i dodajemy masełko

Tagi:

dynia