Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Pigwa w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Syrop z kawałkami pigwy można stosować zamiast cytryny do herbaty lub do sporządzenia zimnego napoju

Pigwa w syropie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pigwa w syropie

 

  • 1,5 kg pigwy
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Pigwa w syropie
Owoce pigwy opłukać przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Obgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać przez sito, pokrojoną pigwę przełożyć do garnka.

Zagotować 1 litr wody z 1 kg cukru i tymsyropem zalać pigwę. Odstawić na 2 dni. Po 2 dniach zlać syrop, ponownie zagotować i znowu zalać pigwę. Odstawic na kolejne 2 dni.

Następnie ponownie zlać syrop i zagotować dodając jeszcze pół kilograma cukru. Pogotować bez przykrycia żeby odparowało trochę wody i zgęstniał. Zalać pigwy i mieszając pogotować. Około 15 minut.

Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i przekręcić do góry dnem.
Pigwa w syropie
Pigwa opłukana i pokrojona na małe kawałki
Pigwa w syropie
Pigwa ugotowana w słodkim syropie z cukru