Sposób przygotowania:
Pigwa w syropie
Owoce pigwy opłukać przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Obgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać przez sito, pokrojoną pigwę przełożyć do garnka.
Zagotować 1 litr wody z 1 kg cukru i tymsyropem zalać pigwę. Odstawić na 2 dni. Po 2 dniach zlać syrop, ponownie zagotować i znowu zalać pigwę. Odstawic na kolejne 2 dni.
Następnie ponownie zlać syrop i zagotować dodając jeszcze pół kilograma cukru. Pogotować bez przykrycia żeby odparowało trochę wody i zgęstniał. Zalać pigwy i mieszając pogotować. Około 15 minut.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i przekręcić do góry dnem.
Zagotować 1 litr wody z 1 kg cukru i tymsyropem zalać pigwę. Odstawić na 2 dni. Po 2 dniach zlać syrop, ponownie zagotować i znowu zalać pigwę. Odstawic na kolejne 2 dni.
Następnie ponownie zlać syrop i zagotować dodając jeszcze pół kilograma cukru. Pogotować bez przykrycia żeby odparowało trochę wody i zgęstniał. Zalać pigwy i mieszając pogotować. Około 15 minut.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i przekręcić do góry dnem.