dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pigwówka Dominiki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza pigwówka super rozgrzewająca.

Pigwówka Dominiki

Składniki:

Pigwówka Dominiki

 

  • 5 kg owoców pigwowca (nie mylić z pigwą)
  • 3 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Pigwówka Dominiki
Owoce pigwowca, najlepiej po pierwszych przymrozkach zerwać, umyć, osączyć z wody. Wydrążyć gniazda nasienne, w miarę drobno posiekać. Przesypać cukrem w stosunku 3 kg cukru na 5 kg owoców. Pozostawić na 4-6 dni od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przecedzić, odlać sok. Wymieszać w stosunku 1/1 ze spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować np. przez gazę by otrzymać czystą nalewkę. Przelać do butelek i pozostawić na kolejne 2 miesiące. Nalewka ma około 50%. Zamiast spirytusu można dać wódkę, wówczas nalewka będzie słabsza.