Sposób przygotowania:
Pigwówka Dominiki
Owoce pigwowca, najlepiej po pierwszych przymrozkach zerwać, umyć, osączyć z wody. Wydrążyć gniazda nasienne, w miarę drobno posiekać. Przesypać cukrem w stosunku 3 kg cukru na 5 kg owoców. Pozostawić na 4-6 dni od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przecedzić, odlać sok. Wymieszać w stosunku 1/1 ze spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować np. przez gazę by otrzymać czystą nalewkę. Przelać do butelek i pozostawić na kolejne 2 miesiące. Nalewka ma około 50%. Zamiast spirytusu można dać wódkę, wówczas nalewka będzie słabsza.
msewka
Z pigwowca i nalewki i zaprawy do wódek są super.
dominika1987
Pigwowiec jest krzewem, a pigwa drzewem, po tym można rozpoznać. Pigwa bardziej nadaje się na dżemy niż na nalewki, za to pigwowiec jak najbardziej na nalewki, sok może również być używany zamiast cytryny do herbaty. Słyszałam że ma więcej witaminy C niż cytryna jednak nigdy nie znalazłam potwierdzenia.
Edyta2002