Sposób przygotowania:
Pikantna marchewkowa
Półtorej łyżki oliwy rozgrzewam w rondlu, dodaję obraną i drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i sproszkowane chili, całość duszę ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po czym wlewam bulion, zagotowuję i gotuję całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
Na patelni rozgrzewam resztę oliwy, dodaję obrany i posiekany czosnek, smażę chwilę do lekkiego zrumienienia.
Zupę lekko studzę, po czym miksuję na jednolitą masę. Na koniec doprawiam do smaku. Podgrzewam zupę, podaję posypaną posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.
Na patelni rozgrzewam resztę oliwy, dodaję obrany i posiekany czosnek, smażę chwilę do lekkiego zrumienienia.
Zupę lekko studzę, po czym miksuję na jednolitą masę. Na koniec doprawiam do smaku. Podgrzewam zupę, podaję posypaną posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.