mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pikantna marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko-pikantna zupka marchewkowa:)

Pikantna marchewkowa

Składniki:

Pikantna marchewkowa

 

  • 250 g marchewki
  • 3 łyż. oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml bulionu
  • 1 łyżecz. chili
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Pikantna marchewkowa
Półtorej łyżki oliwy rozgrzewam w rondlu, dodaję obraną i drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i sproszkowane chili, całość duszę ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po czym wlewam bulion, zagotowuję i gotuję całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
Na patelni rozgrzewam resztę oliwy, dodaję obrany i posiekany czosnek, smażę chwilę do lekkiego zrumienienia.
Zupę lekko studzę, po czym miksuję na jednolitą masę. Na koniec doprawiam do smaku. Podgrzewam zupę, podaję posypaną posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.

Tagi:

marchewka