SUPERPRZEPIS

Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem Więcej zdjęć (5)

Do głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam pierwszy raz i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był u mnie nowością-pachnie trawą (bo to sproszkowana trawa), ale mi spasował. Poza tym zdrowy!

Składniki:

Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem

 

  • 1 brokuł
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 duży batat
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 18% do podania na talerzu (gęsta)

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem
Do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii.

Gdy ziemniak będzie prawie miękki, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy.

Na sam koniec, już po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień.

Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany.

Możemy udekorować świeżą bazylią.
Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem
Zaczynamy od ugotowania niby bulionu z warzyw
Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem
Warzywa i kaszę dodajemy kolejno do zupy
Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem
Po zestawieniu z gazu dodajemy natkę i młody jęczmień
Krem brokułowo-jaglany z batatem i mł. jęczmieniem
Zupę miksujemy na gładki krem (im dłużej tym gęściejsza)

Tagi:

zupa krem zupa