Sposób przygotowania:
Pyszna zupa z młodych warzyw na maśle i z mlekiem
Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać pod zimną wodą, zwłaszcza liście sera, pietruszki i pora, kalafior opłukać, ziemniaki i kalarepę obrać i opłukać, kapustę młodą opłukać i drobno pokroić.
Do garnka wsypać pokrojone drobno młode marchewki, pietruszki, seler, kalarepę, kalafior, ziemniaki. Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu. Dodać masło i liście selera, pietruszki rozdrobnione w rozdrabniaczu, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, sól, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.
Na koniec wlać mleko i tylko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, garnek z zupą zostawić do przestudzenia na letnią.
Do garnka wsypać pokrojone drobno młode marchewki, pietruszki, seler, kalarepę, kalafior, ziemniaki. Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu. Dodać masło i liście selera, pietruszki rozdrobnione w rozdrabniaczu, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, sól, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.
Na koniec wlać mleko i tylko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, garnek z zupą zostawić do przestudzenia na letnią.