Sposób przygotowania:
Pikantna zupa truskawkowa z bezą
Wszystkie truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Do 2/3 truskawek dodać listki mięty, chili (ilość zależy od stopnia ostrości jaki lubimy) i miód, wszystko dokładnie zmiksować. Pozostałą część truskawek pokroić na mniejsze kawałki (4-6 kawałków każdą) i wymieszać z truskawkami zmiksowanymi. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego. Białka ubić na sztywno. Do piany dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej. Jak piana zrobi się błyszcząca, wyłożyć ją na truskawki, wygładzić. Można dodatkowo zrobić ozdobne fale. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Piec w 150-160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Jak wierzch bezy lekko się zrumieni, zupa jest gotowa.
Tit
Beatris
Bardzo dziękuję.
Elficzna
Beatris
Bardzo nam smakowała. Tylko muszę przyznać, że jak dla mnie zrobiłam trochę za ostrą (dałam 2 duże szczypty chili). Następnym razem zrobię mniej ostrą.