WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Pikantna zupa z cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo gęsta, aromatyczna i sycąca zupa z ciecierzycą zamiast ziemniaków. Z mnóstwem zdrowych warzyw i własnym przecierem pomidorowym.

Pikantna zupa z cieciorką

Składniki:

Pikantna zupa z cieciorką

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z cieciorką

Przygotowanie

Pikantna zupa z cieciorką
Warzywa korzeniowe kroimy w kawałki tej samej wielkości.

Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Marchew, selera i pietruszkę obieramy i kroimy dość drobno w kostkę lub plasterki.

Mięso

Pikantna zupa z cieciorką
Pierś z kurczaka podsmażamy lekko z cebulką.

Umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, a następnie cebulkę, lekko solimy i podsmażamy.

Warzywa

Pikantna zupa z cieciorką
Najpierw gotujemy twardsze warzywa i mięso.

Do garnka przekładamy ciecierzycę, warzywa korzeniowe pokrojone wcześniej i podsmażone mięso z cebulką. Zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy do momentu, aż lekko zmiękną.

Wykończenie

Pikantna zupa z cieciorką
Na koniec dodajemy przecier, miękkie warzywa i doprawiamy.

Paprykę wydrążamy i kroimy w kostkę takiej samej wielkości, jak cukinię. Selera naciowego w plasterki. Kawałek imbiru ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy to wszystko do zupy i wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy mocno do smaku i gotujemy, aż warzywa pozostaną tylko lekko twarde.