Zupa z cieciorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cieciorkę namoczyć przez noc. Cebulę, marchew pokrojoną w kostkę i seler pozbawiony włókien i pokrojony podsmażyć przez chwilę na

Zupa z cieciorki

Składniki:

Zupa z cieciorki

 

  • 300 g grochu włoskiego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżych ziół
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z cieciorki
Cieciorkę namoczyć przez noc. Cebulę, marchew pokrojoną w kostkę i seler pozbawiony włókien i pokrojony podsmażyć przez chwilę na oliwie. Dodać 3 litry wody, cieciorkę wyjętą i odsączoną z naczynia, w którym się moczyła, żeberka pokrojone na kawałki, sól. Po półtorej godzinie gotowania dodać posiekane zioła, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy w całości. Przyprawić. Podawać z opiekaną bułką.

Tagi:

zioła