gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pikantne pieczone ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane ziemniaki podaję na obiad. Mój mąż bardzo je lubi, bo mają fajny pikantny smak. Polecam.

Pikantne pieczone ziemniaki

Składniki:

Pikantne pieczone ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Pikantne pieczone ziemniaki

ETAP 1:

Pikantne pieczone ziemniaki
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy każdy ziemniak na osiem części.

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy każdy ziemniak na osiem części.

ETAP 2:

Pikantne pieczone ziemniaki
Paprykę myjemy i kroimy w małe paski, dodajemy do ziemniaków.

Paprykę myjemy i kroimy w małe paski, dodajemy do ziemniaków.

ETAP 3:

Pikantne pieczone ziemniaki
W małej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach.

W małej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach.

ETAP 4:

Pikantne pieczone ziemniaki
Powstały sos wlewamy do ziemniaków i papryki i dokładnie mieszamy.

Powstały sos wlewamy do ziemniaków i papryki i dokładnie mieszamy.

ETAP 5:

Pikantne pieczone ziemniaki
Warzywa przekładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 60 minut w temp. 170-180 stopni.

Warzywa przekładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 60 minut w temp. 170-180 stopni. Upieczone warzywa wykładamy do naczynia.


Tagi:

ziemniaki