Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pikantny krem z pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierwsza w tym roku pomidorowa ze świeżych pomidorów - była na ostro!

Pikantny krem z pomidorów

Składniki:

Pikantny krem z pomidorów

 

 

  • 0,5 litra bulionu drobiowego

 

 

 

  • natka pietruszki

 

  • sos chili

 

  • parmezan

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny krem z pomidorów
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy pomidory do odparowania połowy płynu.



Pomidory dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy bulion drobiowy i gotujemy do chwili uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy pokrojone w paski pomidory i dokładnie miksujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Nalewamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem. Przybieramy gęstym jogurtem naturalnym i drobno posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

sosy pomidory