Zupa pomidorowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa uwielbiana przez wielu, pyszna zarówno w wersji z makaronem, jak i ryżem, tutaj z dodatkiem makaronu i z dużą ilością koperku.

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem
Do garnka przełożyć udka z kurczaka oraz oskrobane marchewki,pietruszki i selera, a także obraną z łupin cebulkę i czosnek. Wszystko zalać wodą i nastawić na gotowanie. W trakcie gotowania dodać do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na niedużym ogniu do miękkości warzyw i momentu, aż kurczak przestanie być surowy. W tym czasie ugotować makaron, który po ugotowaniu odcedzić. Już przygotowany wywar z warzyw i kurczaka przecedzić przez sitko.

Odcedzony wywar przestawić z powrotem na kuchenkę i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu w tym czasie dodając do niego przecier pomidorowy oraz sporą dawkę koperku (mialam mrożony, można dać świeży lub suszony). Odlać nieco zupy w kubek i dodać do niego śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i przelać do garnka w ten sposób zabierając zupę. Chwilkę wszystko razem jeszcze pogotować doprawiając solą i pieprzem do smaku. Do zupy dodać pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę.

Nakładać makaron do talerza i zalewać go ciepłą pomidorową zupą.