ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pikantny kurczak w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta potrawa z kurczaka, która pasuje do wielu dań. Można podawać z ziemniakami, ryżem a także makaronem i kaszą

Pikantny kurczak w sosie własnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantny kurczak w sosie własnym

 

  • Pierś z kurczaka podwójna
  • sos Tao tao słodko ostry z chili
  • świeży tymianek
  • chili świeże
  • sól
  • olej czosnkowy

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak w sosie własnym
Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej czosnkowy i wkładamy kurczaka. Dusimy go około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sos słodko ostry z chili oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Doprawiamy solą lub wegetą i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec skubię listki tymianku i siekam je bardzo dobrno, posypuję kurczaka na samym końcu przed podaniem. Jest to baza do wielu dań z użyciem miesa drobiowego.
Pikantny kurczak w sosie własnym
Jedna podwójna pierś z kurczaka kroimy ją na kawałki