redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Pischinger ciasteczkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Odkryj przepis na słodki torcik z wafli przekładany masą czekoladową. Wierzch ciasteczkowego torcika posypany jest kruszonymi orzechami laskowymi.

Pischinger ciasteczkowy

Składniki:

Pischinger ciasteczkowy

 

  • 1 opakowanie wafli kwadratowych

 

  • 5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 90 g (1 opakowanie)

 

 

  • 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche (4 opakowania)

 

 

Sposób przygotowania:

Pischinger ciasteczkowy
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 190°C do zbrązowienia. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie ścierką. Miską energicznie potrząsamy przez ok. 2–3 minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Gotowe orzechy wyjmujemy z miski i zostawiamy do ostygnięcia. Uprażone orzechy kruszymy przy pomocy dwóch desek. W ten sam sposób kruszymy herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche.

ETAP 1:

Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada rozpuści się, dodajemy ciepłe mleko, w którym uprzednio rozpuszczamy masło, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy odlewamy ¾ objętości i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Pozostała ¼ masy czekoladowej posłuży do posmarowania wafli.

ETAP 2:

Gotową masę z herbatnikami równomiernie rozprowadzamy na waflu z cienką warstwą masy czekoladowej, przykrywamy ją drugim waflem (również posmarowanym masą czekoladową), a następnie lekko dociskamy, aby wafel przykleił się do masy herbatnikowej. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch przekładańca i rozprowadzamy po całym pischingerze. Wierzch placka posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy do wystygnięcia.