Sposób przygotowania:
Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.
Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).
Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180°C.
Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).
Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180°C.