Sposób przygotowania:
Pizza a la Grecja
Pomidory należy pokroić bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pomidory. Sos gotować mieszając, doprawić do smaku solą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Z sosu należy odparować wodę, aby można było rozsmarować go na pizzy. Pod koniec odparowywania sosu, doprawić go do smaku chilli, oregano i bazylią. W dużej misce należy połączyć ze sobą mąkę, drożdże i sól. Potem należy dodać do miski ciepłą wodę i oliwę, wyrobić rękoma ciasto. Ciasto należy rozwałkować na podsypanym mąką blacie na kształt dużej blaszki. Na podsypaną mąką blaszkę wyłożyć ciasto. Ser typu feta należy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Mozzarellę należy odsączyć z płynu i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapary należy osuszyć z zalewy. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki. Cebulę należy obrać, umyć osuszyć i pokroić w piórka. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie sos. na sos wyłożyć równomiernie mozzarellę, doprawić oregano i bazylią. Na mozzarellę wyłożyć równomiernie, kapary, oliwki, piórka cebuli i kostki sera feta. Pizzę można doprawić do smaku bazylią i oregano jeśli będzie taka potrzeba. Pizzę należy zapiekać w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni Celsjusza przez 15- 20 minut.