jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pizza a la Grecja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wegetariańska wersja pizzy.

Pizza a la Grecja

Składniki:

Pizza a la Grecja

 

 

 

 

 

  • ser typu feta 90 g
  • mozarella 250 g
  • cebula biała 1 sztuka
  • kapary całe 10 sztuk
  • oliwki zielone 20 sztuk
  • oregano do smaku
  • bazylia do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza a la Grecja
Pomidory należy pokroić bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pomidory. Sos gotować mieszając, doprawić do smaku solą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Z sosu należy odparować wodę, aby można było rozsmarować go na pizzy. Pod koniec odparowywania sosu, doprawić go do smaku chilli, oregano i bazylią. W dużej misce należy połączyć ze sobą mąkę, drożdże i sól. Potem należy dodać do miski ciepłą wodę i oliwę, wyrobić rękoma ciasto. Ciasto należy rozwałkować na podsypanym mąką blacie na kształt dużej blaszki. Na podsypaną mąką blaszkę wyłożyć ciasto. Ser typu feta należy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Mozzarellę należy odsączyć z płynu i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapary należy osuszyć z zalewy. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki. Cebulę należy obrać, umyć osuszyć i pokroić w piórka. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie sos. na sos wyłożyć równomiernie mozzarellę, doprawić oregano i bazylią. Na mozzarellę wyłożyć równomiernie, kapary, oliwki, piórka cebuli i kostki sera feta. Pizzę można doprawić do smaku bazylią i oregano jeśli będzie taka potrzeba. Pizzę należy zapiekać w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni Celsjusza przez 15- 20 minut.