Sposób przygotowania:
Labneh - serek z jogurtu greckiego
Jogurt lekko posolić do smaku (jeśli chcemy ser wykorzystać na słodko należy dodać tylko 2 szczypty soli), wymieszać.
Gęste sito wyłożyć gazą jałową, ustawić nad garnkiem lub miską. Na gazę wyłożyć jogurt. Odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie należy gazę ciasno związać, aby uformować ładny kształt serka i odstawić na kolejne 12 godzin.
Po tym czasie serek przełożyć do lodówki lub wykorzystać od razu jako smarowidło do kanapek lub innych dań.
Gęste sito wyłożyć gazą jałową, ustawić nad garnkiem lub miską. Na gazę wyłożyć jogurt. Odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie należy gazę ciasno związać, aby uformować ładny kształt serka i odstawić na kolejne 12 godzin.
Po tym czasie serek przełożyć do lodówki lub wykorzystać od razu jako smarowidło do kanapek lub innych dań.