Sposób przygotowania:
Pizza na pszenno - żytnim cieście
Przygotować wszystkie składniki na ciasto i obłożenie pizzy. Kurki po rozmrożeniu podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i odstawić. Do miski, w którym będzie ciasto włożyć drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż będzie płynna masa. Następnie wlać, olej, mleko i wymieszać. Wsypać sól, obie mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je w misce lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta parówki, pomidorki, paprykę pokroić a ser zetrzeć na tarce. Listki bazylii i rozmarynu rozdrobnić rwąc na kawałki. Trzy talerze ceramiczne i średnicy 30 cm posmarować olejem. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i na każdym talerzu rozciągnąć ciasto tworząc koła.
Placki posmarować sosem. Następnie rozłożyć parówki, kurki z cebulą i paprykę. Posypać startym serem, ułożyć pomidorki, bazylię i rozmaryn i posypać wszystko przyprawami. Pizzę piec 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli chcemy ciasto mniej przypieczone czas należy odrobinę skrócić. Pizzę podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Gdy ciasto wyrasta parówki, pomidorki, paprykę pokroić a ser zetrzeć na tarce. Listki bazylii i rozmarynu rozdrobnić rwąc na kawałki. Trzy talerze ceramiczne i średnicy 30 cm posmarować olejem. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i na każdym talerzu rozciągnąć ciasto tworząc koła.
Placki posmarować sosem. Następnie rozłożyć parówki, kurki z cebulą i paprykę. Posypać startym serem, ułożyć pomidorki, bazylię i rozmaryn i posypać wszystko przyprawami. Pizzę piec 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli chcemy ciasto mniej przypieczone czas należy odrobinę skrócić. Pizzę podawać na gorąco, można polać ketchupem.
szpileczka
zewa
Dziękuję :)
Misiaczka