SUPERPRZEPIS

Pizza na pszenno - żytnim cieście

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pizza na pszenno - żytnim cieście Więcej zdjęć (5)

kolejna pizza pieczona na talerzu ceramicznym z kurkami

Składniki:

Pizza na pszenno - żytnim cieście

 

Sposób przygotowania:

Pizza na pszenno - żytnim cieście
Przygotować wszystkie składniki na ciasto i obłożenie pizzy. Kurki po rozmrożeniu podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i odstawić. Do miski, w którym będzie ciasto włożyć drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż będzie płynna masa. Następnie wlać, olej, mleko i wymieszać. Wsypać sól, obie mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je w misce lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić do lekkiego wyrośnięcia.



Gdy ciasto wyrasta parówki, pomidorki, paprykę pokroić a ser zetrzeć na tarce. Listki bazylii i rozmarynu rozdrobnić rwąc na kawałki. Trzy talerze ceramiczne i średnicy 30 cm posmarować olejem. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i na każdym talerzu rozciągnąć ciasto tworząc koła.



Placki posmarować sosem. Następnie rozłożyć parówki, kurki z cebulą i paprykę. Posypać startym serem, ułożyć pomidorki, bazylię i rozmaryn i posypać wszystko przyprawami. Pizzę piec 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli chcemy ciasto mniej przypieczone czas należy odrobinę skrócić. Pizzę podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Pizza na pszenno - żytnim cieście
najpierw należy przygotowac ciasto na pizzę
Pizza na pszenno - żytnim cieście
potem ciasto rozłożyć na talerzach i posmarowac sosem
Pizza na pszenno - żytnim cieście
rozłożyć część dodatków na cieście z sosem
Pizza na pszenno - żytnim cieście
a potem dodac ser i pozostałe składniki...