Sposób przygotowania:
Pizza pieczona na kamieniu do pizzy
Sposób przyrządzenia Rozdrabniamy drożdże z cukrem i zalewamy wodą. Dodajemy sól i energicznie mieszamy. Do rozczynu wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolewamy olej ciągle mieszając, aż będzie „odchodzić” od ręki. Przygotowane ciasto formujemy w kulki około 200 gramowe, spryskujemy wodą, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Niewykorzystane „kulki” z ciasta możemy zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem! SOS: Mieszamy w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodajemy sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona: dodajemy jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati. Wkładamy kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewamy go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250 stopni C. Formujemy ciasto na łopatce, którą uprzednio koniecznie posypujemy mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień. Nakładamy na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, pepperoni, oliwki itd.). Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nakładamy przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Pieczemy pizzę, aż brzegi ciasta będą rumiane, a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmujemy pizzę z piekarnika.
kayleb
Galant
Masz rację .... gruba klucha ciastowa to profanacja ... to już nie pizza tylko placek z nadzieniem ...
Borubar
A ja wole właśnie PAN PIZZA, grube fajowe ciasto i dożo ciągnącego się sera. Ale przepis dodaje do ulubionych, pizza wygląda b.apetycznie.
jarek-energy
elutka
darek112
jarek1626