VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pizza z serowym brzegiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowa pizza z ciągnącym serowym brzegiem, smakiem upieczonej papryki i słodkiej kukurydzy. Domowy fast food jest najlepszy!

Pizza z serowym brzegiem

Składniki:

Pizza z serowym brzegiem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki sosu meksykańskiego
  • Kilka plastrów ulubionej wędliny
  • Kilka pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki słodkiej kukurydzy
  • 300 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza z serowym brzegiem
Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka.

Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki.

Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec rozkładamy resztę sera.