Sposób przygotowania:
Pizza wg. Dorotki
Połowę ilości wody lekko podgrzać w garnuszku, a do wody dodać pokruszone drożdże wraz z cukrem, ponadto wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić.Przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki. Dodać drugą połowę wody i oliwę, wymieszać wszystko łyżką. Ciasto energicznie zagnieść rękami. Następnie należy uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do dużej oraz szerokiej misy i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 8 części. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C. Pizzę, a właściwie ciasto smarujemy następująco przyrządzonym sosem - Pomidory włożyć do wrzątku,obrać ze skórki, pokroić na kawałki, usunąć pestki i sok. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną dużą patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę suszonego oregano, doprawić solą i smażyć na dużym ogniu przez około 15 minut aż sok wyparuje, pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. Odstawić z ognia i ostudzić. Musimy jeszcze tylko zetrzeć ser oraz dodać pieczarki i szynki do naszej pizzy, aby była gotowa. Pieczemy ją od 15 minut do 18 minut.