Smak Chwili

Smak Chwili

Szef Kuchni
[Przepisów: 7]

Pizze z grillowanych cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sezon grillowy już niektórzy rozpoczęli, jeżeli chcecie wprawić sąsiadów w osłupienie, i zadziwić ich rozchodzącym się aromatem pizzy z grilla.. do tego z samych zdrowych składników to do dzieła!

Pizze z grillowanych cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizze z grillowanych cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pizze z grillowanych cukinii
Cukinie myjemy, kroimy ok. 2,5- 3 cm plastry., każdy plaster cukinii z osobna nasalamy i odkładamy do głębokiego półmiska na ok. 30 min, one w tym czasie puszczą sok i zmiękną. Nagrzewamy grill, wszystkie plastry smarujemy cienko olejem rzepakowym z obu stron i kładziemy na grilla. Cukinie grillujemy ok. 10 min. pilnując aby się nie spaliły. Kiedy staną się miękkie, przewracamy je kolejny raz a wierzch smarujemy ketchupem z dodatkiem kilku kropli tabasco, na to kładziemy salami, pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, oliwki , a na wierchu posypujemy serem mozarellą i posypujemy bazylią i oregano. Grillujemy do momentu aż ser się roztopi. Nie należy się martwić jeśli od spodu cukinia się przypali, w tym tkwi najlepszy smak.
Pizze z grillowanych cukinii
Nie należy się martwić jeśli od spodu cukinia się przypali, w tym tkwi najlepszy smak.

Tagi:

sery ser cukinia