Sposób przygotowania:
Pizze z grillowanych cukinii
Cukinie myjemy, kroimy ok. 2,5- 3 cm plastry., każdy plaster cukinii z osobna nasalamy i odkładamy do głębokiego półmiska na ok. 30 min, one w tym czasie puszczą sok i zmiękną. Nagrzewamy grill, wszystkie plastry smarujemy cienko olejem rzepakowym z obu stron i kładziemy na grilla. Cukinie grillujemy ok. 10 min. pilnując aby się nie spaliły. Kiedy staną się miękkie, przewracamy je kolejny raz a wierzch smarujemy ketchupem z dodatkiem kilku kropli tabasco, na to kładziemy salami, pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, oliwki , a na wierchu posypujemy serem mozarellą i posypujemy bazylią i oregano. Grillujemy do momentu aż ser się roztopi. Nie należy się martwić jeśli od spodu cukinia się przypali, w tym tkwi najlepszy smak.