peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Placek czarno-biały ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki i puszysty deser na każdą okazję

Placek czarno-biały ze śliwkami

Składniki:

Placek czarno-biały ze śliwkami

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 cukier wanilinowy

 

  • 6 jaj

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

 

  • cukier puder do posypania

 

  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Placek czarno-biały ze śliwkami
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut.

Tagi:

śliwki placek