goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Placek migdałowo-śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest pyszny, szczególnie w sezonie śliwkowym.

Placek migdałowo-śliwkowy

Składniki:

Placek migdałowo-śliwkowy

 

  • mąka 2 1/2 szklanka
  • jaja 6 sztuk
  • olej 3/4 szklanka
  • cukier puder 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • woda 1/4 szklanka
  • śliwki 80 dag
  • płatki migdałowe 10 dag

 

Sposób przygotowania:

Placek migdałowo-śliwkowy
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ubijamy. Ubijając stopniowo dodajemy olej oraz wodę. Pod koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na natłuszczonej blaszki przelewamy połowę ciasta, wykładamy je wydrylowanymi śliwkami i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Tagi:

śliwki placek