misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Poza sezonem możemy użyć mrożonych śliwek.

Ciasto ucierane ze śliwkami Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku. Następnie partiami dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni blachy. Na cieście układamy umyte i osuszone śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki rozcieramy w palcach)

Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez około 60 minut.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki kruszonki dokładnie rozcieramy palcami
Ciasto ucierane ze śliwkami
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier
Ciasto ucierane ze śliwkami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Do utartego tłuszczu z cukrem dodajemy po jednym żółtku
Ciasto ucierane ze śliwkami
Partiami dodajemy przesiane mąki z proszkiem
Ciasto ucierane ze śliwkami
Miksujemy tylko od połączenia składników
Ciasto ucierane ze śliwkami
Dodajemy pianę z białek
Ciasto ucierane ze śliwkami
Dokładnie mieszamy
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto ucierane ze śliwkami
Na cieście układamy śliwki
Ciasto ucierane ze śliwkami
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez około 60 minut.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto idealne do kawy lub herbaty