Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymiWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Do pieczenia:
Następnie ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Umyte, osuszone, wypestkowane śliwki przekrawamy na pół i wciskamy lekko do ciasta skórką do spodu.
Pieczenie:
Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasto można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Podanie i rady:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.