Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne ciasto ze śliwkami. Idealne na jesienny podwieczorek. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Wzbogacone o płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Polecam.

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Składniki:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Ciasto:

Dodatkowo:

  • około 30 dag śliwek węgierek
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Wykonanie ciasta:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi
Z podanych składnków wykonujemy ciasto ucierane.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi
Następnie wykonane ciasto przekładamy do foremki.

Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi
Na gotowe ciasto wykładamy dodatki śliwki, migdały i wiórki.

Następnie ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Umyte, osuszone, wypestkowane śliwki przekrawamy na pół i wciskamy lekko do ciasta skórką do spodu.

Pieczenie:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi
Ciasto pieczemy do zrumienienia i dokładnie studzimy.

Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasto można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Podanie i rady:

Ucierane ciasto ze śliwkami i płatkami migdałowymi
Gotowe upieczone i wystudzone ciasto podajme. Smacznego.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.