aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Placek przekłądany masą migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mój najlepszy placek przekładany masa

Placek przekłądany masą migdałową

Składniki:

Placek przekłądany masą migdałową

 

  • ciasto drożdżowe z 1/2 kg mąki
  • 25 dkg migdałów
  • 12 1/2 dkg cukru pudru
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Placek przekłądany masą migdałową
Migdały sparzyć obrać wysuszyć i zemleć w maszynce razem z cukrem pudrem lub zmielonym kryształem. wymieszać z pianą z białek. Do głębokiej formy wysmarowanej masłem włożyć warstwę ciasto grubości 1 1/2 cm potem masę i znów warstwę ciasta. Wierzch posmarować żółtkiem posypać cukrem lub przybrać migdałami. Gdy podrośnie piec 1 godz 30 minut w gorącym dość piekarniku smacznego.