Sposób przygotowania:
Placek z kruszonką wg bogusia19
Przygotować blachę. Z 3 dag mąki, mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka z cukrem, wsypać 40 dag mąki, włożyć wyrośnięty rozczyn, dodać mleko, sól i wyrobić. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać powoli roztopione masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzyć i posiekać migdały. Wymieszać na talerzu mąkę, cukier i migdały. Stopić masło, wlać je do mąki. Dodać przyprawy, skruszone w ręku lub starte na tarce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, włożyć na blachę, posmarować jajem, posypać kruszonką, pozostawić do wyrośnięcia. Upiec na złoty kolor. Gorące posypać cukrem waniliowym. Upieczony placek ostudzić, krajać w kwadraty (około 18 sztuk z jednej blaszki). Podawać na szklanym półmisku.
Utrzeć żółtka z cukrem, wsypać 40 dag mąki, włożyć wyrośnięty rozczyn, dodać mleko, sól i wyrobić. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać powoli roztopione masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzyć i posiekać migdały. Wymieszać na talerzu mąkę, cukier i migdały. Stopić masło, wlać je do mąki. Dodać przyprawy, skruszone w ręku lub starte na tarce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, włożyć na blachę, posmarować jajem, posypać kruszonką, pozostawić do wyrośnięcia. Upiec na złoty kolor. Gorące posypać cukrem waniliowym. Upieczony placek ostudzić, krajać w kwadraty (około 18 sztuk z jednej blaszki). Podawać na szklanym półmisku.