Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe
Do miski przesiać mąkę z sodą, szczyptą soli i przyprawą do pierników, wymieszać i dodać cukier.
W drugiej misce wymieszać mus z dyni ( wcześniej upiec kawałek dyni i zmiksować) z olejem, płynnym miodem, jogurtem oraz jajkami, dokładnie wszystko wymieszać.
Do mąki dodać żurawinę i wlać mokre składniki, wymieszać dokładnie tylko przy pomocy łyżki.
Na kruszonkę rozetrzeć palcami masło z cukrem, mąką i przyprawą do pierników, kiedy składniki się połączą dodać orzechy i jeszcze raz zagnieść.
Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, wyrównać i posypać po wierzchu kruszonką.
Piec w temp. 180 st 70 minut do suchego patyczka.
W drugiej misce wymieszać mus z dyni ( wcześniej upiec kawałek dyni i zmiksować) z olejem, płynnym miodem, jogurtem oraz jajkami, dokładnie wszystko wymieszać.
Do mąki dodać żurawinę i wlać mokre składniki, wymieszać dokładnie tylko przy pomocy łyżki.
Na kruszonkę rozetrzeć palcami masło z cukrem, mąką i przyprawą do pierników, kiedy składniki się połączą dodać orzechy i jeszcze raz zagnieść.
Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, wyrównać i posypać po wierzchu kruszonką.
Piec w temp. 180 st 70 minut do suchego patyczka.
patunia87
skuter5
lukrowanepierniczki