iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1223]

Ciasto dyniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przypomina piernik, ale jest z dodatkiem dyni, przepyszne i proste ciasto z orzechową kruszonką, wystarczy tylko wymieszać łyżką i upiec.

Ciasto dyniowe

Składniki:

Ciasto dyniowe

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierników
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki musu z dyni
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka

kruszonka:

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe
Do miski przesiać mąkę z sodą, szczyptą soli i przyprawą do pierników, wymieszać i dodać cukier. 

W drugiej misce wymieszać mus z dyni ( wcześniej upiec kawałek dyni i zmiksować) z olejem, płynnym miodem, jogurtem oraz jajkami, dokładnie wszystko wymieszać. 

Do mąki dodać żurawinę i wlać mokre składniki, wymieszać dokładnie tylko przy pomocy łyżki.

Na kruszonkę rozetrzeć palcami masło z cukrem, mąką i przyprawą do pierników, kiedy składniki się połączą dodać orzechy i jeszcze raz zagnieść.

Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej całe ciasto, wyrównać i posypać po wierzchu kruszonką.

Piec w temp. 180 st 70 minut do suchego patyczka.