Sposób przygotowania:
Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłamiETAP 1:
Miód, masła, cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Przestudzić. Mąkę pszenna wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną, pieprzem i solą. Wsypywać stopniowo mąkę do garnka i mieszać. Dodać jeszcze jajko i mieszać. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować na dwa prostokątne placki wielkości blaszki. Jeden placek ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia.
Mielone migdały, płatki migdałowe, żółtko, mąkę, mleko, cukier, olejek dokładnie wymieszać. Rozsmarować na placku ułożonym na blaszce. Na masie migdałowej rozsmarować powidła. Wszystko przykryć drugim plackiem i docisnąć boki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Wyjąć ciasto i ciepłe pokroić na małe kwadraty ok 4x4 cm. Można polukrować, ale nie koniecznie.
Takie ciastka można ułożyć w ładnym pudełku i przetrzymać do świąt, pod warunkiem, że wcześniej nie znikną. Smacznego.
SylaUla