Sposób przygotowania:
Placek z morelami
Morele krótko (3-4 min.) obgotować, a następnie obrać 'W" ze skórki. Przepołowić i wypestkować. Ułożyć na misce, skropić sokiem z cytryny i przesypać 2 łyżkami cukru kryształu. Gdy puszczą sok, odsączyć. Mąkę przesiekać z KASIĄ dodać cukier puder, żółtka, otartą skórkę z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny. Szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować, pokroić w plastry i wyłożyć nimi posmarowaną KASIA tortownicę. Nakłuć widelcem i podpiec do lekkiego zrumienienia w gorącym piekarniku. Ubić na sztywno pianę z 4 białek z cukrem i cukrem waniliowym. Herbatniki drobno pokruszyć i połową z nich posypać podpieczony placek. Ułożyć równą warstwą dobrze odsączone z soku morele i posypać resztą herbatników. Na wierzchu ułożyć warstwę ubitej na sztywno piany. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Gdy piana nabierze złotawego koloru, placek wyjąć. Ostudzony placek kroić jak tort nożem maczanym w gorącej wodzie.