Sposób przygotowania:
Placki bananowe z kisielem truskawkowymETAP 1:
Najpierw zrobić truskawki w kisielu. Umyte truskawki pokroić na kawałki lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Posypać 1 łyżką cukru i zagotować.
W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Do zagotowanych truskawek wsypać proszek kisielu i mieszać aż truskawki zgęstnieją.
Kisiel wystudzić a najlepiej schłodzić w lodówce. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajko. Dodać jogurt i sok z cytryny.
Banana obrać i blendować. Papkę bananową dodać do reszty składników ciasta. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto.
Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby dać więcej mąki lub jogurtu. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć porcje ciasta tworząc placki.
Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Na wierzch placków nałożyć kisiel truskawkowy.