WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Placki bananowe z kisielem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste placuszki bananowe podane z cukrem pudrem i świeżymi truskawkami w kisielu. Pyszny deser lub pożywny posiłek w ciągu dnia.

Placki bananowe z kisielem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki bananowe z kisielem truskawkowym

 

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu
  • olej do smażenia
  • szklanka świeżych truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kisiel błyskawiczny truskawkowy lub poziomkowy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Placki bananowe z kisielem truskawkowym

ETAP 1:

Najpierw zrobić truskawki w kisielu. Umyte truskawki pokroić na kawałki lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Posypać 1 łyżką cukru i zagotować.

W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Do zagotowanych truskawek wsypać proszek kisielu i mieszać aż truskawki zgęstnieją.

Kisiel wystudzić a najlepiej schłodzić w lodówce. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajko. Dodać jogurt i sok z cytryny.

Banana obrać i blendować. Papkę bananową dodać do reszty składników ciasta. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto.

Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby dać więcej mąki lub jogurtu. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć porcje ciasta tworząc placki.

Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Na wierzch placków nałożyć kisiel truskawkowy.

Placki bananowe z kisielem truskawkowym
Placki usmażone wyłożone na ręcznik papierowy i oprószone cukrem pudrem
Placki bananowe z kisielem truskawkowym
Placki bananowe w trakcie smażenia na patelni
Placki bananowe z kisielem truskawkowym
Zmiksowane ciasto na placki bananowe przed usmażeniem placków
Placki bananowe z kisielem truskawkowym
Kisiel truskawkowy po przygotowaniu i schłodzeniu