WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Placki bananowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki na bazie rozgniecionego banana z dodatkiem plasterków świeżych truskawek. Pyszny i ładnie wyglądający deser dla dzieci i dorosłych.

Placki bananowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki bananowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Placki bananowe z truskawkami

ETAP 1:

Banana obrać ze skórki i rozgnieść dokładnie widelcem. Przełożyć do miski. Wbić do niego jajko. Wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dolać mleko i zmiksować mikserem na małych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.

Na patelni rozgrzać masło. Łyżką nakładać porcje ciasta. Dawałam jedną łyżkę na jeden placuszek.

Truskawki umyte i odszypułkowywane pokroić na plasterki. Na każdym placuszku układać po ok. 3 plasterki truskawek. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki na patelni rosną.

Usmażone placki wyłożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wyszło ok. 10 placuszków.

Placki bananowe z truskawkami
Usmażone placki wyłożone na ręcznik papierowy
Placki bananowe z truskawkami
Placki bananowe z truskawkami w trakcie smażenia na maśle
Placki bananowe z truskawkami
Plasterki truskawek powciskane w surowe ciasto
Placki bananowe z truskawkami
Porcje ciasta nałożone na gorące masło przed ułożeniem truskawek