ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Biszkopt z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Użyłam gotowy blat biszkoptowy, za gorąco dzisiaj było na pieczenie, do biszkoptu truskawki w galaretce, bita śmietana i jest pyszny deser.

Biszkopt z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • truskawki 70 dag,
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania,
  • śmietana zimna 30% 250 ml,
  • puder cukier 1 łyżka,
  • śmietanfix 1 opakowanie,
  • biszkopt pojedynczy 1 opakowanie
  • dżem morelowy niskosłodzony 250 ml,
  • herbata z cytryną 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Gotowy blat biszkoptowy nasączyć np.herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym.

Galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić.

Truskawki opłukać, obrać, pokroić na talarki, zalać galaretką truskawkową i do lodówki do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę połowę wyłożyć na biszkopt, resztę galaretki do lodówki schować do zastygnięcia, biszkopt też do lodówki na 2 godziny.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem, wyłożyć na galaretkę na biszkopcie, na śmietanie rozłożyć resztę pokrojonej na kawałki galaretki, schować do lodówki.
Biszkopt z truskawkami
Można też biszkopt upiec ale w upały sprawdza się gotowy biszkopt.
Biszkopt z truskawkami
Dżem dodajemy jaki lubimy, musi być dość rzadki.
Biszkopt z truskawkami
Smietanfix bitej śmietanie daje dłuższą wytrzymałość.
Biszkopt z truskawkami
Galaretkę do dekoracji można uzyc innego smaku i koloru.