jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki makaronowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki makaronowe to sposób na zagospodarownie makaronu pozostałego z obiadu i mięsa z rosołu.

Placki makaronowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki makaronowe

 

  • 1 szklanka drobnego makaronu do rosołu
  • mięso z rosołu
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 jaja
  • sól, chili, czarny pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (masło sklarowane lub olej)

 

Sposób przygotowania:

Placki makaronowe
Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i obraną papryką do miski. Dodajemy makaron, jaja oraz przyprawy (lubczyk, chili, sól i pieprz czarny). Mieszamy dokładnie. Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placuszki na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy je z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych lub z inną surówką. To danie może być zarówno daniem obiadowym, jak i kolacyjnym.
Placki makaronowe
Do placków dodajemy paprykę, cebulę i czosnek oraz przyprawy.
Placki makaronowe
Zmielone mięso mieszamy z makaronem, jajkiem i przyprawami.