kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Placki makaronowe ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na placuszki. Placuszki przygotowałam z dodatkiem musu dyniowo - jabłkowego i śliwek. Placuszki są pulchne i bardzo smaczne. Polecam.

Placki makaronowe ze śliwką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki makaronowe ze śliwką

 

  • 180 g ugotowanego makaronu
  • 3 łyżki musi dyniowo - jabłkowego
  • 1 surowe jajko
  • 2 śliwki (130 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placki makaronowe ze śliwką
Do miski przekładamy makaron, mus dyniowo - jabłkowy, wybite jajko, cukier i mieszamy. Śliwki myjemy i osuszamy z wody, kroimy i usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do miski z ciastem. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Rozgrzewamy olej i łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placki makaronowe ze śliwką
W misce mieszamy makaron z Museum, jajkiem i cukrem.
Placki makaronowe ze śliwką
Umyte i osuszone śliwki kroimy w kostkę.
Placki makaronowe ze śliwką
Do masy makaronowej dodajemy resztę składników i mieszamy.
Placki makaronowe ze śliwką
Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na złoty kolor.
Placki makaronowe ze śliwką
Placuszki przekładamy na ręcznik papierowy.