Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sałatka z dynią, papryką, kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To taka jesienna sałatka, którą bardzo lubię i często przyrządzam o tej porze roku. Uwierzcie, że smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo ładnie wygląda.

Sałatka z dynią, papryką, kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Sałatka z dynią, papryką, kurczakiem i pieczarkami

 

  • 100g mixu sałat
  • 100g pieczarek marynowanych
  • 200-300g dyni (waga ze skórką)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, ale większa)

Dodatkowo do pieczenia warzyw i kurczaka:

  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka (u mnie wędzona)
  • sól

Ponadto:

  • 3-5 łyżek oliwy/dobrej jakości oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z dynią, papryką, kurczakiem i pieczarkami

Kurczak i warzywa:

Sałatka z dynią, papryką, kurczakiem i pieczarkami
Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i np. odmiany dyni.

Do 1 miski wlać 1 łyżkę oleju oraz wsypać przypraw i wymieszać.

Do drugiej zrobić tak samo.

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do pierwszej miski, aby całkowicie były pokryte olejem.

Dynię oraz paprykę pokroić w średnią kostkę i wymieszać z zawartością drugiej miski.

Warzywa z kurczakiem przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.

Sałatka:

Sałatka z dynią, papryką, kurczakiem i pieczarkami
Sałatkapowinna być delikatnie doprawiona wg smaku.

W większej misce rozsypać sałatę, a na niej dynię, paprykę, kurczaka oraz ułożyć pieczarki marynowane.

Całość polać oliwą lub olejem, posypać solą z pieprzem i delikatnie przemieszać.