Placki mandaryńskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sposób przygotowania Mąkę wsypać do garnka. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i łyżeczkę oleju, zalać mąkę i wyrabiać o

Placki mandaryńskie

Składniki:

Placki mandaryńskie

 

Sposób przygotowania:

Placki mandaryńskie
Sposób przygotowania



Mąkę wsypać do garnka. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i łyżeczkę oleju, zalać mąkę i wyrabiać ok. minutę ciasto do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego. Odstawić na 15 minut przykryte ścierką, aby dojrzało. Uformować wałek o średnicy 2,5 cm, podzielić na połowę i każdy kawałek pociąć na części, by uzyskać 16 kawałków, gdy używamy mąki z pełnego przemiału, lub przy białej mące - 32 kawałki (wtedy będą cieńsze. Z kawałków ciasta uformować kulki, spłaszczyć, posmarować olejem górę i składać w pary olejem do siebie. Zgnieść ręką placki na stolnicy i wałkiem rozwałkować koła o średnicy 10-15 cm. Patelnię rozgrzać. Placki smażyć na średnim ogniu, aż napęcznieją, odwrócić na drugą stronę na około minutę - do powstania ciemnych plamek. Obrócić jeszcze raz do powstania plamek z drugiej strony, po czym zdjąć z patelni.



Placki mandaryńskie można podawać kaczki po pekińsku i do innych mięs, warzyw czy ryb w zastępstwie ryżu.