edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 107]

Kotlety z indyka i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z indyka i pieczarek z dodatkiem koperku. Drobiowe kotlety możemy podawać z młodymi ziemniaczkami i młoda marchewka lub inną ulubiona surówką.

Kotlety z indyka i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z indyka i pieczarek

 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • Bułka czerstwa
  • Mleko
  • Bułka tarta do obtaczania
  • Posiekany koperek
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety z indyka i pieczarek
1. Cebulę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Czerstwą bułkę moczymy w mleku i odstawiamy.

3. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.

4. Mięso z indyka przekładamy do miski i wyrabiamy dłonią. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku, startą cebulę oraz podsmażone pieczarki. Dodajemy Posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

5. Mięso formujemy w kształt kotletów i obtaczamy w bułce tartej.

6. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu.

7. Możemy kotlety podsmażyć na patelni, a później pięć w piekarniku.
Kotlety z indyka i pieczarek
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy na kilka minut
Kotlety z indyka i pieczarek
Mięso z indyka przekładamy do miski i wyrabiamy dłonią
Kotlety z indyka i pieczarek
Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę i startą cebulę
Kotlety z indyka i pieczarek
Dodajemy i jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy

Tagi:

kotlety dania