Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Szparagowa kraina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawałki soczystego mięsa z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami

Szparagowa kraina

Składniki:

Szparagowa kraina

I

Sposób przygotowania:

Szparagowa kraina
1. Myjemy szparagi, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, prużymy 5 minut i odstawiamy na bok.

2. Kroimy mięso na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.

3. Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut 180°C w rozgrzanym piekarniku.

4. W tym czasie, co piecze nam się mięso robi sos, do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia.

5. Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka.

6. Danie gotowe.

7. Smacznego